Wat is een pizzasteen
Een pizzasteen is eigenlijk meer een tegel dan een steen. Je legt hem in je oven of BBQ en bakt de pizza rechtstreeks op de steen. Een houtoven is meestal al voorzien van een stenen vloer. De samenstelling van de steen is afhankelijk van het model. De goedkopere modellen zijn gemaakt van keramiek of cordieriet. De duurdere modellen zijn gemaakt van vuurvaste klei.
Hoe werkt een pizzasteen
De pizzasteen dienst langzaam mee verwarmt te worden met de oven. De hitte van de oven wordt opgeslagen in de steen en later weer afgegeven aan de pizza. Hierdoor krijgt de pizza naast de hete lucht van de oven ook nog eens de contactwarmte van de steen. Dit zorgt ervoor dat een pizza bijna twee keer zo snel gebakken wordt. Dat is vooral belangrijk omdat de pizza en zijn ingrediënten minder lang blootgesteld worden aan hoge temperaturen. Hierdoor droogt het minder uit en behouden de ingrediënten beter hun smaken en kwaliteiten.
Welke steen moet ik kiezen
De keuze voor de steen is afhankelijk van de toepassing. Wil je meerdere pizza’s achter elkaar bakken, dan kies je voor een dikke steen van bijvoorbeeld 3 cm. Door zijn dikte blijft de steen langer warm en kan hij dus meerdere keren een pizza snel en krokant bakken. De dikkere stenen zijn altijd gemaakt van vuurvaste klei.
Bak je 1 pizza en 10 minuten later weer 1 pizza? Dan kun je ook af met een dunnere steen. In dat geval heb je keuze uit keramiek of cordieriet. Het verschil zit hem in de manier waarop de steen gemaakt wordt. De cordieriet steen kan beter tegen hoge temperaturen en temperatuurschommelingen. Dit komt omdat hij onder hoge druk en hoge temperaturen gemaakt is. Keramiek kan sneller breken maar is goedkoper.
Mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar de dikke pizzasteen van klei. Hij bakt perfect krokante pizza’s, ook als je er meerdere achter elkaar bakt. Doordat de steen meer poreus is dan de keramiek of cordieriet steen is hij beter in staat het vocht van de pizzabodem te absorberen. Dit helpt bij het krokanter bakken van de pizza. Doordat hij zachter is dan keramiek of cordieriet is hij wel wat gevoeliger voor beschadigingen. Ik heb het hier over beschadigde randjes. Voor het bakresultaat maakt dit niets uit. Barsten zal de steen niet snel doen. Hij is geschikt voor temperaturen tot 1400 graden!
Hoe gebruik je een pizzasteen
Warm de pizzasteen op met je oven. Gebruik hiervoor de hoogste mogelijke temperatuur. Hoe heter, hoe beter. Meestal komt je heteluchtoven thuis tot maximaal 300 graden. Afhankelijk van de dikte van de steen heb je 30 tot 45 minuten nodig om de steen goed warm te krijgen. Hoe dikker de steen, hoe langer.
Nu de steen heet is kun je de pizza erop leggen. Gebruik hiervoor een pizzaschep. Open de deur van de oven zo kort mogelijk om niet teveel warmte kwijt te raken.
Als je oven overal even warm is dan hoeft je de pizza niet te draaien tijdens het bakken. Na ongeveer 4 tot 6 minuten (afhankelijk van de temperatuur) is je pizza klaar. Houd hiervoor de kleur van de pizzarand in de gaten. Hij moet mooi goud geel gekleurd zijn.
Hoe onderhoud je een pizzasteen
Het zal een keer gebeuren dat er resten van kaas of andere toppings op de hete steen terecht komen. Dit veroorzaak vlekken. De beste manier om van deze vlekken af te komen is ze simpelweg weg te branden. Laat hiervoor de steen een tijdje lang op de hoogste temperatuur in je oven liggen. Hij brand vanzelf schoon. Het mooiste is als je een messing ovenborstel hebt. Hiermee veeg je, nadat alles verbrand is, de restanten zo van je steen af.
Pizzasteen baktip
Als je de grill van je oven aanzet tijdens het opwarmen en je pizzasteen hier direct onder legt, dan wordt de pizzasteen nog heter dan de lucht van de oven. Dat is mooi meegenomen! Als je de pizza op deze hete steen bakt en ook tijdens het bakken de grill aan laat staan, dan bak je nóg sneller dan met alleen hete lucht. Je voegt namelijk naast de convectiewarmte (hete lucht) ook contactwarmte (de steen) én stralingswarmte (de grill) toe. Let er wel op dat je de pizza misschien een keer extra moet draaien tijdens het bakken. De grill wordt namelijk meestal niet overal even heet.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]